Οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν και οι ανήσυχες αντιδράσεις της Δύσης

Οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν και οι ανήσυχες αντιδράσεις της Δύσης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:36 Δημιουργία 13/06/19, 15:19

Η Τεχεράνη διαψεύδει τις πληροφορίες περί βύθισης ενός εκ των δύο τάνκερ που δέχτηκαν επίθεση το πρωί της Πέμπτης στον κόλπο του Ομάν.

Η διάψευση ήρθε από έναν Ιρανό λιμενικό αξιωματούχο που μίλησε πριν από λίγο στο κρατικό ιρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Για την ακρίβεια, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η πυρκαγιά σε ένα από τα δεξαμενόπλοια έχει πλήρως περιορισθεί και πως τα 21 μέλη του πληρώματός του θα επιστρέψουν στο σκάφος αφού αυτό επιθεωρηθεί και κριθεί ασφαλές. Το δεύτερο πλοίο εξακολουθεί να καίγεται, πρόσθεσε.

Ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας έκαναν γνωστό πως δύο δεξαμενόπλοια επλήγησαν πιθανόν από επιθέσεις σήμερα στον κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να κάνουν άλμα 4%, έναν μήνα αφότου τέσσερα άλλα δεξαμενόπλοια είχαν υποστεί ζημιές στην περιοχή από μαγνητικές νάρκες.

Η στάση των Ευρωπαίων

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, μετά τα σημερινά επεισόδια.

«Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από νέες αιτίες αποσταθεροποίησης και εντάσεων και, κατά συνέπεια, η Υπάτη Εκπρόσωπος (Φεντερίκα Μογκερίνι) ανανεώνει την έκκλησκ της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε πρόκλησης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

«Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό», διευκρίνισε.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση προς όλους τους παράγοντες, με τους οποίους είμαστε διαρκώς σε επαφή. Υπενθυμίζουμε επίσης την προσήλωσή μας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί».

Η Γαλλία διαθέτει μια ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σήμα κινδύνου για τη διεθνή αγορά

Από την πλευρά της, η ένωση κατασκευαστών δεξαμενοπλοίων Intertanko, σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την ασφάλεια που του Περσικού Κόλπου, απ' όπου διακινείται το 30% του παγκοσμίου πετρελαίου.

«Εάν τα Στενά του Ορμούζ καταστούν επισφαλή, τότε μπαίνει σε κίνδυνο η παράδοση αποθεμάτων πετρελαίου σε όλο το δυτικό κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος της Intertanko, Πάολο ντ' Αμίκο στο Reuters.

Αν σου άρεσε κάνε