Οι Αμερικανοί «καδράρουν» το Ιράν για τις εκρήξεις των τάνκερ

Οι Αμερικανοί «καδράρουν» το Ιράν για τις εκρήξεις των τάνκερ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:17 Δημιουργία 14/06/19, 08:07

Σε κλιμάκωση των απειλών πολεμικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τις χθεσινές εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, προχωρούν οι ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρο τους το Ιράν.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του.

Στην ύπαρξη αυτού του βίντεο αναφέρθηκε λίγες ώρες νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η στάση του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις όπως δήλωσε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως ανέφερε, «το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών».

Κατηγορίες και προς την Ιαπωνία από την Τεχεράνη

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Τζαφίρ ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter πως «το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν - χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης - κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β΄ προχωρά στο Σχέδιο Β΄: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Άμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας (των ΗΠΑ) σε βάρος του Ιράν».


Με τον όρο «Ομάδα Β», ο Ζαρίφ αναφερόταν στον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Ο Ζαρίφ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο Μπόλτον, που χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια «γεράκι» κατά του Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ένοπλη σύρραξη με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Αν σου άρεσε κάνε