Κυπριακή ΑΟΖ: Η Λευκωσία προχωρά με εντάλματα σύλληψης για τον «Πορθητή»

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Λευκωσία προχωρά με εντάλματα σύλληψης για τον «Πορθητή»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:52 Δημιουργία 14/06/19, 08:45

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας και την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, η Κύπρος ανακοίνωσε την Πέμπτη την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Άγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», που παραμένει από την 4η Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, εξήγησαν. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία τονίζει ότι η παρουσία του «Πορθητή» εντός κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με την ενδεχόμενη γεώτρηση.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, αντιδρώντας στις 10 Ιουνίου στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, είχε υποστηρίξει πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας».

Αν σου άρεσε κάνε