Μετά τον Κόλπο του Ομάν, το Ιράν «γυρνάει πλάτη» στη Δύση

Μετά τον Κόλπο του Ομάν, το Ιράν «γυρνάει πλάτη» στη Δύση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:33 Δημιουργία 14/06/19, 15:06

Την απομάκρυνση του Ιράν όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από το σύνολο των δυτικών χωρών, προεξεχόντων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015, φαίνεται πως φέρνουν στο προσκήνιο οι χθεσινές εξελίξεις, με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Κόλπο του Ομάν και για τις οποίες οι Αμερικανοί κατηγόρησαν ως υπεύθυνους τους Ιρανούς.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Τραμπ ανέφερε πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση του Ιράν, ενώ σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ (η μεγαλύτερη δίοδος εμπορίου παροχής πετρελαίου για τις χώρες της Δύσης), η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ήταν «δεν ξέρω εάν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, θα το δούμε. Εάν τα στενά του Ορμούζ θα κλείσουν, σίγουρα θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα» σημείωσε ο Τραμπ, σε δηλώσεις του στο Fox News.

Σημειώνεται πως παρ' όλο του ότι ο Τραμπ τόνισε τη βεβαιότητα του για τις ευθύνες του Ιράν, δεν παρουσίασε καμία απτή απόδειξη για την υπαιτιότητα της Τεχεράνης πίσω από τις επιθέσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, υπογράμμισε πως «οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους ενεργειακούς αγωγούς της Μέσης Ανατολής, μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε την αποδέσμευση των σχέσεων μας με τις χώρες της Δύσης, όπως αυτές της ΕΕ και μπορώ να πω ότι θα επαναπροσεγγίσουμε τη Ρωσία και την Κίνα για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».

Αν σου άρεσε κάνε