Ιράκ: Ρουκέτες έπληξαν βάση στην οποία σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ

Ιράκ: Ρουκέτες έπληξαν βάση στην οποία σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:01 Δημιουργία 18/06/19, 07:45

Τρεις ρουκέτες έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας στρατιωτική βάση στην οποία σταθμεύουν μονάδες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βόρεια της Βαγδάτης ,όπως ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή προσκείμενη στον στρατό ανέφερε νωρίτερα ότι δύο όλμοι έπεσαν σε τμήμα της βάσης Τάτζι (30 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης) που χρησιμοποιείται από τις ιρακινές δυνάμεις και άλλος ένας εκτός βάσης. Κατά την πηγή αυτή, δεν υπήρξαν θύματα. Στη διάρκεια του συμβάντος, ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες στον αμερικανικό τομέα της βάσης, ενώ δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.

Το συμβάν καταγράφεται την ώρα που η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο περί «αυξημένων» απειλών από ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη εναντίον του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη απομάκρυνε εκατοντάδες στελέχη του προσωπικού της.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη διαβεβαιώνουν ότι δεν θέλουν πόλεμο. Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι ενέργειες στις οποίες προχωρούν οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη.

Σημειώνεται ότι γύρω από τη βάση Τάτζι είναι ενεργοί πυρήνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Τζιχαντιστές διέπραξαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον μελών των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού του Ιράκ στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε