Τουρκικές γεωτρήσεις: Αρκεί μία... προειδοποίηση για την ΕΕ

Τουρκικές γεωτρήσεις: Αρκεί μία... προειδοποίηση για την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:34 Δημιουργία 18/06/19, 11:27

Απλά μία προειδοποίηση θα απευθύνει η ΕΕ προς την Άγκυρα για την εντεινόμενη προκλητικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το ανακοινωθέν του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει μόνο μία προειδοποίηση.

«Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις "παράνομες" γεωτρήσεις», αναφέρει το πρακτορείο.

«Η Κύπρος απειλεί με άσκηση βέτο σε κάθε συμφωνία για μελλοντική διεύρυνση, εκτός αν η ΕΕ σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι «η Κύπρος αναζητά μια πιο ξεκάθαρη απειλή ότι αν η Άγκυρα δεν δεχθεί να αλλάξει τακτική, η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τις συνομιλίες για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, στο δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη θεώρηση βίζα αλλά και περικοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία».

Στο μεταξύ, πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν τη Δευτερα ότι το πρώτο επίσημο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο της πόρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. «Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναγράφει. Επισημοποιείται δηλαδή το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Αν σου άρεσε κάνε