Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία για τις διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία για τις διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:11 Δημιουργία 19/06/19, 14:36

Ακάθεκτη στις προκλητικές δηλώσεις για το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει και για την Τετάρτη η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τονίζει εκ νέου πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο μέτωπο που έχει ανοίξει στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική σύνοδο για τη Μεσόγειο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως μοναδική επιθυμία της Άγκυρας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας και να μοιραστούν από κοινού οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο και στη Μεσόγειο.

«Σήμερα το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.

Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο», ανέφερε.

«Εμείς μόνο ένα πράγμα θέλουμε: Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού, τα οποία να αποδέχονται όλοι, Ε.Ε., ε/κ πλευρά και Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε.

Όταν συμμορφωνόμαστε με το δίκαιο και όταν μοιραζόμαστε, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα της μοιρασιάς των πηγών ενέργειας. Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι λύση χωρίς πολιτική ισότητα των μερών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ενώ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μη επίτευξη λύσης μέχρι σήμερα.

«Λύση που δεν βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο μερών –και των δύο μερών τονίζω-, που δεν βασίζεται στην πολιτική ισότητα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση, η οποία να εξασφαλίζει και την πολιτική ισότητα αλλά και να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ.

Το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντανά επί 12 μέρες αλλά δυστυχώς δεν επετεύχθη. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η Ε/Κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2014 και δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ΤΔΒΚ, την Ελλάδα και την Αγγλία», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε