Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν και το πετρέλαιο... εκτοξεύεται

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν και το πετρέλαιο... εκτοξεύεται

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:01 Δημιουργία 20/06/19, 17:37

Προειδοποιητικό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, οδηγώντας μάλιστα την τιμή του πετρελαίου στα ύψη.

Συγκεκριμένα, το αργό WTI, η τιμή του οποίου ήδη κινείτο ανοδικά, έφτασε τα 57,13 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας αύξηση 6,3%.

Την ίδια ώρα στη Λονδίνο, η τιμή του Brent έφτασε στα 64,69 δολάρια το βαρέλι, γράφοντας αύξηση 4,66%.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην κατάρριψη το αμερικανικού drone.

Την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα σήμερα ο στρατός των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο. Οι Αμερικανοί ουσιαστικά αμφισβήτησαν την άποψη του Ιράν, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος.

«Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

«Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ περίπου στις 11:35 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς τις 19ης Ιουνίου (02:35 της 20ής Ιουνίου, ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, την Πέμπτη, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν «αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος» που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι Φρουροί της Επανάστασης «κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο παρεισέφρησε [στον ιρανικό εναέριο χώρο] πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε το Press TV, το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Το αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk (το κατασκευάζει η Northrop Grumman), «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης, «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος ωστόσο εξήγησε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της κατάρριψης.

Αν σου άρεσε κάνε