Πολιτική κρίση στην Γεωργία - Παραιτήθηκε ο ΠτΒ μετά τους τραυματισμούς διαδηλωτών

Πολιτική κρίση στην Γεωργία - Παραιτήθηκε ο ΠτΒ μετά τους τραυματισμούς διαδηλωτών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:12 Δημιουργία 21/06/19, 20:06

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίτζε, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί νέες παραιτήσεις και πρόωρες εκλογές, στον απόηχο των ταραχών στην πρωτεύουσα που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Ο Κομπαχίτζε, που είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», παραιτήθηκε σε ένδειξη του «υψηλού επιπέδου ευθύνης» και όχι επειδή υποχώρησε «στα ανεύθυνα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χάχα Καλάτζε.

Σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ μίλησε, από την έδρα του προέδρου, στα ρωσικά, κατά τη διάρκεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι 160 από τους τραυματίες είναι διαδηλωτές και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση και του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και την απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ταμάρ Κορτζάλα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι μεταξύ των αιτημάτων είναι και η έναρξη συνομιλιών για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματά τους.

Αν σου άρεσε κάνε