Ιράν σε Τραμπ: Ξανασκεφτείτε τις κυρώσεις, αν δεν θέλετε πόλεμο

Ιράν σε Τραμπ: Ξανασκεφτείτε τις κυρώσεις, αν δεν θέλετε πόλεμο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 21/06/19, 21:44

Μετά το θρίλερ της αμερικανικής επίθεσης σε τρεις ιρανικούς στόχους, που τελικά ακύρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη απαντά με ένα τελεσίγραφο στον πρόεδρο τον ΗΠΑ, προειδοποιώντας τον ότι θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα των κυρώσεων εάν θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Hesameddin Ashena έγραψε ότι ο πόλεμος και το μποϊκοτάζ είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτούν διπλά τις κυρώσεις εάν δεν θέλουν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του RT.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν σε σημείο καμπής αυτήν την εβδομάδα, μετά την κατάρριψη από το Ιράν ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης. Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια επίθεση κατά στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει δράσει εάν η Τεχεράνη συνεχίσει τις προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Το σχόλιο του Ashena ήρθε μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο Twitter ότι επέβαλλε νέες αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, επιτείνοντας την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις κατά του μεγαλυτερου πετροχημικού ομίλου του Ιράν ο οποίος συνδέεται με τη Φρουρά της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο Ashena χαρακτήρισε τις κυρώσεις «οικονομική τρομοκρατία», επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Ροχανί την Τετάρτη, και τόνισε ότι η τρέχουσα κρίση είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, πέρυσι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να εξετάσει κάθε εποικοδομητική ενέργεια.

Παρότι οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν άμεσα βασικά αγαθά, οι περιορισμοί στο εμπόριο και στον τραπεζικό τομέα δυσκολεύουν τη χώρα να καλύψει ορισμένες βασικές ανάγκες της, όπως σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν τον στόχο τους, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να εξαναγκάσουν την Τεχεράνη να ευθυγραμμιστεί με τη βούληση των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε