Νέες απειλές από το Ιράν στις ΗΠΑ, μετά την κατάρριψη του drone

Νέες απειλές από το Ιράν στις ΗΠΑ, μετά την κατάρριψη του drone

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:17 Δημιουργία 24/06/19, 08:58

Σταθερό στη στάση του κατά των ΗΠΑ εμφανίστηκε τη Δευτέρα το Ιράν, λίγες μέρες μετά από την κατάρριψη αμερικανικού drone στην Τεχεράνη, που επέφερε νέες ανησυχίες για πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών και νέο γύρο έντασης στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταφέρει το δίκτυο Tasnim, ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, Χοσείν Κανζαντί, δήλωσε ότι «όλοι είδαν την κατάρριψη του drone. Σας διαβεβαιώ πως αυτή η σταθερή απάντηση μπορεί να επαναληφθεί και ο εχθρός το γνωρίζει αυτό», ανέφερε προς την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Κυριακή, ο Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε πως ακύρωσε την εντολή επίθεσης που είχε δώσει για χτυπήματα κατά ιρανικών στόχων «γιατί δεν επιθυμώ ένα πόλεμο», όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί, δήλωσε πως ουδεμία κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν «ήταν επιτυχής».

«Τα μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν οι κυβερνοεπιθέσεις που φέρονται να έγιναν εναντίον του Ιράν έγιναν στ' αλήθεια», ανέφερε ο υπουργός. «Πέρυσι εξουδετερώσαμε 33 εκατομμύρια επιθέσεις χάρη στο [εθνικό] τείχος προστασίας», ανέφερε. Οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων «προσπάθησαν σκληρά, αλλά δεν διεξήγαγαν επιτυχή επίθεση», επέμεινε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεντάγωνο εξαπέλυσε την Πέμπτη κυβερνοεπίθεση για να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε το Σάββατο ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας ιρανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος.

Ο Αζαρί Τζαχρομί χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον συστημάτων πληροφορικής της χώρας «κυβερνοτρομοκρατία» και υπενθύμισε τον ιό Stuxnet, τον πρώτο που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για να διαπραχθεί επίθεση εναντίον εξειδικευμένων βιομηχανικών συστημάτων, που εξαπολύθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με στόχο υπολογιστές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο ιός, που γενικά πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε το 2010, όταν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Νατάνζ.

Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες κλιμακώνονται κατ' αυτήν.

Αν σου άρεσε κάνε