Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις ΗΠΑ, λέει και πάλι το Ιράν

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις ΗΠΑ, λέει και πάλι το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:18 Δημιουργία 24/06/19, 13:11

Συνεχιζόμενα μηνύματα για το ότι το Ιράν δεν πρόκειται να υποκύψει και να παραδοθεί στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της νέας έντασης που έχει προκύψει τις τελευταίες 2 εβδομάδες στη Μέση Ανατολή, έστειλε τη Δευτέρα η Τεχεράνη.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας μετέφερε μήνυμα για το ότι «οι πιέσεις των ΗΠΑ δεν μπορούν να μας αναγκάσουν να διαπραγματευτούμε ή να παραδώσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα».

Νωρίτερα, ο Χεσαμεντίν Ασενά, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως «η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις άνευ όρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέραν της πυρηνικής συμφωνίας, θα πρέπει και να προσφέρουν κάτι πέραν της συμφωνίας, με διεθνείς εγγυήσεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουσαβί χαρακτήρισε «αισχρό» το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή που αναμένεται να παρουσιαστεί σε διεθνή διάσκεψη στο Μπαχρέιν αυτήν την εβδομάδα και σημείωσε ότι είναι "καταδικασμένο σε αποτυχία".

«Η διάσκεψη αυτή και το ξεπούλημα της Παλαιστίνης δεν θα οδηγήσουν πουθενά», υπογράμμισε και επέκρινε τον Άντριου Μάρισον, τον υπουργό της Βρετανίας που είναι αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, για τα σχόλια που έκανε την Κυριακή έπειτα από επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

Ο Μάρισον δήλωσε ότι το Ιράν φέρει σχεδόν βέβαια την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

«Αυτό που είπε (ο Μάρισον) μετά τις συναντήσεις που είχε δεν ήταν εποικοδομητικό. Φαίνεται ότι η Βρετανία παίρνει το μέρος της Αμερικής λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της και της κρίσης με το Brexit», σχολίασε ο Μουσαβί.

Την ίδια ώρα ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και ένας από τους δύο υποψήφιους διαδόχους της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ ή το Ιράν θέλουν πόλεμο, αλλά εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ: δεν πιστεύουμε ότι κάποια πλευρά θέλει πόλεμο, αλλά ανησυχούμε πολύ ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε κάποιον πόλεμο από λάθος και κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για την άμβλυνση» των εντάσεων, δήλωσε ο Χαντ στον ραδιοφωνικό σταθμό του βρετανικού δικτύου BBC.

Η Βρετανία βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ όσον αφορά την «πολύ επικίνδυνη κατάσταση στον Κόλπο», πρόσθεσε ο Χαντ, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει «οτιδήποτε μπορεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Αν σου άρεσε κάνε