Σήμερα η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια στην Κύπρο

Σήμερα η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια στην Κύπρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:51 Δημιουργία 25/06/19, 08:48

Για το απόγευμα της Τρίτης είναι προγραμματισμένο το τελευταίο «αντίο» στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Η κηδεία του έκτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, στις 17:00 στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και η ταφή θα γίνει στη συνέχεια στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας. Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος. Επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος θα εκφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια εκτίθεται για ένα τελευταίο αποχαιρετισμό από το κοινό από τις 9:00 πμ στο οίκημα της ΠΕΟ στην Λευκωσία μέχρι τις 15:00. Από τις 16:00 μέχρι τις 17:00 η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, δημόσιους αξιωματούχους, πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό αλλά και διπλωμάτες ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο, έχει κηρυχθεί δημόσιο πένθος ενώ η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ως δημόσια αργία. Κατά τη διάρκεια του πένθους, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία, ενώ το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Πριν την κηδεία, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ θα υπογράψει και το βιβλίο συλλυπητηρίων της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον Δημήτρη Χριστόφια.

Στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια θα παραστούν, πέραν του Διπλωματικού Σώματος που είναι διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Το παρών θα δώσουν η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μαυρίκος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής 8μελούς αντιπροσωπείας του κόμματος συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου, το μέλος του Προεδρείου και Γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας Αrefev Nikolai, το Μέλος Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Ibrahim Ahmad επικεφαλής 3μελούς αντιπροσωπίας, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, ο Ευρωβουλευτής Helmut Scholz εκπροσωπώντας την ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Joao Pimenta Lopez, ο Βουλευτής και μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Pierre Dhareville, ο πρώην Ευρωβουλευτής Willy Meyer εκπροσωπώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο Βουλευτής της Die Linke «Αριστερά» Γερμανίας Sevim Dagdelen

Αν σου άρεσε κάνε