Μόνο το CDU υπερασπίζεται την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Κομισιόν

Μόνο το CDU υπερασπίζεται την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:09 Δημιουργία 25/06/19, 09:02

Ολοένα και μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο επιλογής του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς μόνο η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) στη Γερμανία φαίνεται να στηρίζει ακόμα τον κ. Βέμπερ.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, η πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ εξακολουθεί να τον υποστηρίζει, μιλώντας στο περιοδικό Spiegel και κάνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους να επανεξετάσουν την αρνητική τους στάση για τον κ. Βέμπερ.

Η «αρχή» να γίνεται πρόεδρος της Κομισιόν ο επικεφαλής της λίστας με τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές συνιστά «ένα βήμα προς μια δημοκρατικότερη Ευρώπη» υποστηρίζει η κ. Κράμπ-Κάρενμπαουερ. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει «να το σκεφτούν καλά, αν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτή την πρόοδο».

Όπως αποκαλύπτει στη συνέχεια, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτός ο τρόπος εκλογής του υποψήφιου πρόεδρου της Κομισιόν, είχε προτείνει πριν τρεις εβδομάδες -κατά τη συνάντηση τους στο Παρίσι- στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβουν την πρωτοβουλία για ευρωεκλογές στη βάση πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων και όχι εθνικών. Αν κρίνει κανείς από τη στάση του κ. Μακρόν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η πρόταση της κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν κατάφερε να κάμψει τις αρνητικές του διαθέσεις για τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αλλά και στη Γερμανία ο αριθμός των υποστηρικτών του κ. Βέμπερ στα κόμματα είναι αρκετά περιορισμένος. Από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης κανένα δεν τον στηρίζει, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτιμούσαν τον Ολλανδό επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις ευρωεκλογές Φραντς Τίμερμανς ως νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Οι μόνοι που παρέχουν στήριξη στον Μάνφρεντ Βέμπερ είναι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες - τουλάχιστον δημόσια.

Οι δηλώσεις πάντως της καγκελαρίου Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έδωσαν πολλούς πολιτικούς παρατηρητές την εντύπωση ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ δεν βρίσκεται άλλο στην ατζέντα. Αναμένεται ότι η κ. Μέρκελ, ο κ. Μάκρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, όπως και οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία της συμμετοχής τους στην ετήσια σύνοδο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας (28/29 Ιουνίου) για περαιτέρω διαβουλεύσεις αναφορικά με το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.

Αν σου άρεσε κάνε