Ανάλυση: Πόσο ισχυρή είναι η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν;

Ανάλυση: Πόσο ισχυρή είναι η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:07 Δημιουργία 25/06/19, 13:05

Η κατάρριψη την προηγούμενη Πέμπτη από ιρανικό πύραυλο ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνει την πρόοδο που έχει πετύχει η Τεχεράνη σε θέματα αντιαεροπορικής άμυνας και είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε περίπτωση ανοικτού πολέμου, εκτιμούν οι ειδικοί.

Το Global Hawk, ένα υπερσύχρονο drone του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο (μπορεί να φτάσει τα 60.000 πόδια, 18 χιλιόμετρα) και παρόλα αυτά κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους- αέρος των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με τη Μπέκα Ουάσερ, αναλύτρια στην Rand Corp, «αυτό αποδεικνύει τις ικανότητες του Ιράν στο θέμα και την επιθυμία του να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ», όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ.

«Αποδεικνύει ότι έχουν αγοράσει ή αναπτύξει αντιαεροπορική άμυνα και γνωρίζουν να τη χρησιμοποιούν», πρόσθεσε η ίδια. «Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε ένα σύστημα τύπου SAM το οποίο αναπτύχθηκε εκεί. Αν είναι αλήθεια, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς μπορεί να δοθεί σε ομάδες που στηρίζουν στην περιοχή».

Η Τεχεράνη διαθέτει, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 του Military Balance του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS), 32 συστοιχίες ρωσικών πυραύλων εδάφους- αέρος SAM-300, που της παραδόθηκαν από τη Μόσχα μετά το 2016.

Το Ιράν ανέπτυξε επίσης ιρανικές εκδοχές των όπλων αυτών, κυρίως τα Bavar 373, τα SAM Tabas και τα SAM Raad, τα οποία η Τεχεράνη επιδεικνύει τακτικά στη διάρκεια στρατιωτικών παρελάσεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθη από έναν πύραυλο 3-Khordad, μια διαφορετική εκδοχή του SAM Raad.

«Ο εχθρός έστειλε το πιο προηγμένο αναγνωριστικό του αεροσκάφος στην απαγορευμένη περιοχή και όλος ο κόσμος είδε πώς αυτό το drone καταρρίφθηκε», τόνισε χθες Δευτέρα ο αντιναύαρχος Χοσεΐν Χανζαντί, διοικητής του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Το δηλώνω με πάσα βεβαιότητα ότι αυτή η δριμεία απάντηση μπορεί να επαναληφθεί και ο εχθρός το γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ο πρώην επικεφαλής μιας γαλλικής υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαβεβαίωσε ότι «αν η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θέλει να εισβάλει μαζικά στο Ιράν, ενδέχεται να αφήσει εκεί τα φτερά της, διότι οι Ιρανοί θα τους πλήξουν».

Ο Ντα Γκέτονγκερ συνδιευθυντής του Κέντρου Μελέτης Drones στο κολέγιο Bard της Νέας Υόρκης διευκρίνισε ότι «το Global Hawk είναι πολύ μεγάλο» (έχει πλάτος 40 μέτρα, όπως ένα Boeing 737) και «πετά αργά. Σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά όπως είδαμε την Πέμπτη αυτό δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα για κάποια συστήματα αεράμυνας».

Η καταστροφή του «σίγουρα θα ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές επιχειρήσεις στην περιοχή», διαβεβαίωσε.

«Μας θυμίζει το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 το οποίο καταρρίφθηκε πάνω από τη Σοβιετική Ένωση» το 1960, όμως τότε «είχε πιλότο, τον Γκάρι Πάουερς».

Ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι η κατάρριψη του drone αυτού σημαίνει ότι το Ιράν είναι ικανό να εγείρει ένα αδιαπέραστο τείχος γύρω από τα σύνορά της απέναντι στη μεγαλύτερη Πολεμική Αεροπορία παγκοσμίως, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στα τέλη του 2015 όταν η Μόσχα πούλησε στην Τεχεράνη το αντιαεροπορικό σύστημα SAM-300 ο Ισραηλινός στρατηγός Αμίρ Εσέλ, επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμική Αεροπορίας, είχε δηλώσει ότι «αποτελεί ένα σημαντικό, αλλά αντιμετωπίσιμο πρόβλημα».

Ο Ντάγκλας Μπάρι, ειδικός του IISS, επεσήμανε ότι «σίγουρα το Ιράν απέδειξε ότι μπορεί να καταρρίψει ένα μεγάλο drone». «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αεράμυνά του μπροστά σε μια μαζική επίθεση, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους και αντίμετρα που έχουν στόχο να εξουδετερώσουν το αντιαεροπορικό του σύστημα».

Αν σου άρεσε κάνε