Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:56 Δημιουργία 28/06/19, 15:54

Μέτρια αύξηση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, ενώ οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, υποδηλώνοντας μία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ήπιες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που αναμένεται να δώσει περισσότερη ώθηση στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου ενημέρωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο-τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν κατά 0,4%, με τις δαπάνες των νοικοκυριών για μοτοσυκλέτες, εστιατόρια και διαμονή σε ξενοδοχεία να είναι ενισχυμένες.

Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα (+0,6% από 0,3% προηγουμένως). Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα κινηθούν υψηλότερα κατά 0,4% τον Μάιο.

Οι τιμές καταναλωτή, ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, καθώς την ανάκαμψη των τιμών διατροφής «φρέναρε» η μέτρια άνοδος στο κόστος άλλων προϊόντων. Ο δείκτης PCE κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, ο PCE αυξήθηκε 1,5%, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 1,6% του Απριλίου.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της διατροφής και της ενέργειας, ο δομικός PCE ενισχύθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια.

Η δομική μέτρηση είναι η προτιμώμενη της Fed, με το αποτέλεσμα ωστόσο να είναι χαμηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο υποστηρίχθηκαν από την αύξηση κατά 0,5% στο προσωπικόεισόδημα, το οποίο σημείωσε ίδια άνοδο με αυτή του Απριλίου. Οι αποταμιεύσεις ενισχύθηκαν στα $985,4 δισ. από $975 δισ. τον Απρίλιο.

Αν σου άρεσε κάνε