Δεν θα είναι ο Βέμπερ ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν

Δεν θα είναι ο Βέμπερ ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:26 Δημιουργία 29/06/19, 11:27

Οι Ευρωαπαίοι δεν θέλουν τον Γερμανό δεξιό Μάνφρεντ Βέμπερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, που μάλιστα υποστηρίζει πως πρόκειται για ειλλημμένη απόφαση, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η απόφαση ελήφθη στο περιθώριο του συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για έναν συμβιβασμό- ήττα για την Άγκελα Μέρκελ, που στήριζε έως και την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του.

Άκρως αντίθετος στην επιλογή Βέμπερ ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εν μέρει εξαιτίας της απουσίας εμπειρίας του σε τόσο υψηλό αξίωμα, ενώ πολλά ακόμη κράτη- μέλη δεν ήθελαν να δουν έναν Γερμανό επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού θεωρούν ότι είναι η ώρα να δείξουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία «γερμανική Ευρώπη».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι πλέον ως φαβορί για τη θέση φέρεται να είναι ο Ολλανδός Σοσιαλιστής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ φαίνεται να εξασφαλίζει τη στήριξη και πολιτικών δυνάμενων πέραν των Σοσιαλιστών. Άλλες πηγές σχολίαζαν πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κάποιος για φαβορί για τα κορυφαία πόστα και ειδικά για την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι το «όχι» στον Βέμπερ εκτιμάται πως ανοίγει την πόρτα στον Γενς Βάιντμαν.

Την ίδια ώρα πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Stampa αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει τον Μάριο Ντράγκι για πρόεδρο της Κομισιόν. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη, αφού ο Ιταλός τραπεζίτης πιστώνεται την διάσωση της Ευρωζώνης με το «ό,τι χρειαστεί» του 2012.

Αν σου άρεσε κάνε