Γαλλία: Πέφτει ο υδράργυρος μετά από 6ήμερο ρεκόρ καύσωνα

Γαλλία: Πέφτει ο υδράργυρος μετά από 6ήμερο ρεκόρ καύσωνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:35 Δημιουργία 30/06/19, 10:30

Κατεβαίνει ο υδράργυρος στη Γαλλία, ύστερα από έξι ημέρες καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως σε Γερμανία και Ιταλία, περιμένουν μια πολύ ζεστή ημέρα.

Στη Γαλλία, όπου την Παρασκευή η θερμοκρασία ανέβηκε στους 45,9 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της χώρας, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ, σήμερα αναμένεται να πέσει κατά 10 βαθμούς, στο Παρίσι ή στην Ρεν για παράδειγμα, σε μια καλοδεχούμενη αλλαγή μολονότι το ανατολικό τμήμα της χώρας θα συνεχίσει να έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Προς το παρόν τουλάχιστον 8 θάνατοι έχουν καταγραφεί λόγω του κύματος αυτού καύσωνα που ήρθε από την Σαχάρα: 4 στη Γαλλία, όπου ένας άνθρωπος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, 2 στην Ισπανία και 2 στην Ιταλία. Τα θύματα του καύσωνα είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή εργάτες σε εργοτάξια. Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς θάνατοι που αναφέρθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές επήλθαν πριν από μέρες.

Ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, προκάλεσε πολλές φωτιές, αναγκάζοντας μερικές φορές την εκκένωση σπιτιών, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας. Κοντά στο Μονπελιέ, οι επαγγελματίες μιλούν για πύρινη λαίλαπα, όπως είπε η αμπελουργός Κατρίν Μπερνάρ.

«Τα αμπέλια ψήθηκαν, οι κουτσουπιές ξεράθηκαν τελείως... αυτό συμβαίνει μερικές φορές στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι», σημειώνει ταραγμένη. «Δεν συνέβη ποτέ στις 29 Ιουνίου».

Αν σου άρεσε κάνε