Ερντογάν: Σε 10 μέρες η πρώτη παράδοση των S-400

Ερντογάν: Σε 10 μέρες η πρώτη παράδοση των S-400

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:43 Δημιουργία 01/07/19, 09:35

«Αναθάρρησε» ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου G20, στην οποία, όπως υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, εξασφάλισε τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις.

Έτσι, σήμρα, ο Ερντογάν ανακοινώνει ότι προχωρά κανονικά η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Μάλιστα όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV o Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει μέσα σε δέκα ημέρες.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει διαμηνύσει ότι η αγορά των S-400 ενδέχεται να πυροδοτήσει την εφαρμογή κυρώσεων αλλά και να οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων αεροσκαφών F-35, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει η Άγκυρα. Ωστόσο η συνάντηση Ερντογάν- Τραμπ το Σάββατο στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, όχι μόνο δεν έγινε σε ψυχροπολεμικό κλίμα, όπως ορισμένοι πίστευαν, αλλά συνοδεύθηκε από θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου για την Τουρκία, την οποία και χαρακτήρισε «σημαντική σύμμαχο» και «φίλη χώρα».

Μάλιστα ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την «περίπλοκη κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και άφησε σαφώς παράθυρο να μην επιβληθούν κυρώσεις. Λίγο μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για την αγορά των S-400.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην οποία έχουν επιβληθεί τιμωρητικά μέτρα αφού καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, θα επιλυθεί σύντομα.

Επιπλέον ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν εντός Ιουλίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.

Αν σου άρεσε κάνε