Παρατείνεται το «θρίλερ» για τα κορυφαία πόστα της Κομισιόν

Παρατείνεται το «θρίλερ» για τα κορυφαία πόστα της Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:35 Δημιουργία 01/07/19, 14:06

Σε νέο «ναυάγιο» φαίνεται πως καταλήγουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρωση των νέων οργάνων της Κομισιόν, όπως προκύπτει από τη δεύτερη μέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόσω οι φήμες φούντωναν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πλησιάζουν σε συμφωνία για να διορίσουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται πλέον γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία της Οσάκα, βάσει της οποίας ο Τίμερμανς θα διοριστεί στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπάρχουν ασφαλώς αρκετές ακόμη αντίθετες φωνές απέναντι στο συγκεκριμένο σχέδιο, αν και όχι τόσες ώστε να μπορούν να το σταματήσουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να προχωρήσει η συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από 19 ώρες, το πρόβλημα ήταν «ολόκληρο το πακέτο». Επιφυλάξεις εξέφρασαν η Ιταλία, η Κροατία, η Λετονία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Reuters.

Το ενδεχόμενο της συμφωνίας για τον διορισμό του Τίμερμανς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ωστόσο δύο ακόμη διπλωμάτες στο Reuters, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιλογή του Τίμερμανς προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, προτάθηκε ο Βέμπερ να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε