Σύνοδος: Μυρίζει «μπαρούτι» στις Βρυξέλλες...

Σύνοδος: Μυρίζει «μπαρούτι» στις Βρυξέλλες...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:36 Δημιουργία 01/07/19, 15:07

Ενδεικτικές των εντάσεων που επικρατούν από χθες στις Βρυξέλλες για την επιλογή της επόμενης ηγεσίας της Κομισιόν είναι οι δηλώσεις που έκαναν οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τη σημερινή αναβολή για τη συμφωνία στελέχωσης των κορυφαίων θέσεων ευθύνες της ΕΕ, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης.

Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διακοπή μέχρι αύριο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και είναι αφιερωμένη στο ζήτημα αυτό.

Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να μην κρύψει τον εκνευρισμό του, λέγοντας πως «τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες», σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της «διαίρεσης» στο ΕΛΚ και το «γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο».

"Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή", συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες». Επιπλέον, εξέφρασε «επιφυλάξεις για το αν το "μέλλον της ΕΕ τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως «το πρόβλημα είναι… ότι ένα προκαθορισμένο "πακέτο" αποφασίστηκε κάπου αλλού και η Ιταλία δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό: Η πρόταση πρέπει να έρθει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» συμπλήρωσε.

Επέμεινε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για την τοποθέτηση των προσώπων στις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ.

Αν σου άρεσε κάνε