Φαβορί η εκλεκτή της Μέρκελ, Φον ντε Λάιεν, για το «τιμόνι» της Κομισιόν

Φαβορί η εκλεκτή της Μέρκελ, Φον ντε Λάιεν, για το «τιμόνι» της Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:39 Δημιουργία 02/07/19, 14:18

Με πολύωρη καθυστέρηση και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγου στις Βρυξέλλες η νέα συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Κομισιόν, χωρίς να είναι βέβαιο πως πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι ενδεικτικό πως η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) και μέχρι τις 14:30 λόγω των παρασκηνιακών επαφών που είχε πίσω από κλειστές πόρτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ για την προσέγγιση μιας συμφωνίας.

Ενώ χθες ο σοσιλαδημοκράτης Φρανς Τίμερμνας φάνταζε ως το φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, από το πρωί της Τρίτης οι πιθανότητες του Ολλανδού μειώνονται καθώς η υποψηφιότητα Τίμερμανς συναντά έντονες αντιδράσεις από την Ιταλία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Στο τραπέζι εμφανίστηκε κι ένα νέο σενάριο γαλλογερμανικής προέλευσης, το οποίο προτείνει για πρόεδρος της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, ενώ για τις άλλες θέσεις, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ προορίζεται για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σλοβάκος νυν Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρον Σέφτσοβιτς για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ. Για την προεδρία της Ευρωβουλής προτείνεται να μοιραστεί τα πρώτα 2,5 χρόνια να αναλάβει ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ και στη συνέχεια να τον διαδεχθεί σοσιαλιστής.

Αν σου άρεσε κάνε