Κύπρος: Κλιμακώνει την πίεση στις εταιρείες - «Πατάει» πάνω στην παραβίαση της ΑΟΖ

Κύπρος: Κλιμακώνει την πίεση στις εταιρείες - «Πατάει» πάνω στην παραβίαση της ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:58 Δημιουργία 02/07/19, 14:41

Στο «στόχαστρο» της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται οι διεθνείς εταιρείες που συνεργάζονται με την Άγκυρα στις γεωτρήσεις για αέριο στην ΑΟΖ την νήσου.

Η Κύπρος ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά τριών εταιρειών για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της, δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατονομάσουν τις εταιρείες, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν είναι τουρκικές.

Σημειώνεται ότι -ήδη- άλλες εταιρείες έχουν αφήσει στα «κρύα του λουτρού» την Τουρκία, και μόνο με την απειλή των νομικών ενεργειών.

Πάντως, παραμένει έως αυτή την ώρα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» δυτικά της Κύπρου από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», αναμένεται σύντομα να πλεύσει ανατολικά της Κύπρου, στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά εταιρειών που συνεργάζονται με την TPAO», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρους, αναφερόμενος στην κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία, ενώ σημείωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ίδιο και με το Γιαβούζ».

Αν σου άρεσε κάνε