«Γύρω-γύρω» όλοι από την φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

«Γύρω-γύρω» όλοι από την φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:34 Δημιουργία 02/07/19, 17:36

Με καθυστέρηση περίπου 4,5 ωρών ξεκίνησε για να... ξαναδιακοπεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Κομισιόν, με τον όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να θεωρείται ως το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της ΕΕ.

Σημειώνεται πως ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλο και πιο κοντά.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, αναμένεται η συνεδρίαση της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε στην Άγκελα Μέρκελ την Κριστίν Λαγκάρντ για επικεφαλής της ΕΚΤ, μία ιδέα στην οποία η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε «πολύ θετική».

Νωρίτερα, ενόσω οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τέσσερις ώρες καθυστέρηση, η Die Welt εκτιμά ότι επικρατέστερη για την προεδρία της Κομισιόν είναι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και υποστηρίζει ότι την υποψηφιότητα της Γερμανίδας υπουργού προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την «Die Welt», η συντηρητική φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της καγκελαρίου θα γίνει η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για τις υπόλοιπες θέσεις, συζητούνται οι:

Για αντιπρόεδροι της Κομισιόν: Φρανς Τίμερμανς, Μαργκρεθε Βεστάγκερ, Μάρος Σέφτσοβιτς

Για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Σαρλ Μισέλ

Για Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων: Γιόσεπ Μπορέλ

Για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Εναλλαγή θητειών (2,5 έτη έκαστος) μεταξύ των Μάνφερντ Βέμπερ και το Σεργκέι Στάνιτσεφ.

Αν σου άρεσε κάνε