Υποψήφια για τα ηνία της Κομισιόν η εκλεκτή της Μέρκελ

Υποψήφια για τα ηνία της Κομισιόν η εκλεκτή της Μέρκελ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:09 Δημιουργία 02/07/19, 20:13

«Λευκός καπνός» προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στελέχωση των καθοδηγητικών οργάνων της ΕΕ, με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να είναι η εκλεχτή των Ευρωπαίων ηγετών για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον ανώτερο αξίωμα των Βρυξελλών.

Σημειώνεται πως την τελική έγκριση των υποψηφιοτήτων θα τη δώσει στην αυριανή ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ολοκλήρωση της σημερινής συνόδου ανακοίνωσε μέσω Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, που ανήρτησε μια φωτογραφία της κ. Λάιεν.


Σύμφωνα με επόμενες αναρτήσεις του: για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Γοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται πως η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εκλεχτή της οποίας είναι η φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως η υποψηφιότητα της δεύτερης ήταν ομόφωνη αλλά πως η ίδια απείχε.

Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι ηγέτες θα επιθυμούσαν ένα Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας και έναν πρόεδρο από το ΕΛΚ για το δεύτερο. Ωστόσο, επισήμανε ότι εναπόκειται στο Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει μόνο του

Με το «καλημέρα» οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτκε Γκαρσία τόνισε τη διαφωνία της, λέγοντας πως «η ομάδα μας έμεινε πιστή στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τη διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου ή spitzenkandidat και δε θέλουμε να πεθάνει» προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο ότι οι εκπρόσωποι των λαϊκιστικών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές Ευρωπαϊκές μας αρχές».

Αν σου άρεσε κάνε