Αμερικανική διγλωσσία για την Τουρκία

Αμερικανική διγλωσσία για την Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:39 Δημιουργία 03/07/19, 09:28

Άλλα διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο, και άλλα επικοινωνεί ο πολιτικός ηγέτης των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις προσωπικές του επαφές με την Άγκυρα, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, τα οποία προγραμματίζεται να παραδοθούν σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο τονίζει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» στην στάση της Ουάσινγκτον για τοζήτημα των S-400, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόκτηση του εν λόγω ρωσικού συστήματος θα οδηγήσει στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το εάν εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Τ. Έσπερ, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε ότι «η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες μέρες πριν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ με διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400» μετά τη συνομιλία τους στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο της G20 στην Οσάκα ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία αναμένει την παράδοση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ παρά την διαμάχη για τη συμφωνία των S-400.

Επανέλαβε μάλιστα ότι τα ρωσικά συστήματα θα παραδοθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε