Ο Ιταλός Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Ιταλός Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:42 Δημιουργία 03/07/19, 14:12

Σε ιταλικά «χέρια» αλλά σε διαφορετική πολιτική ομάδα θα παραμείνει η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς νέος πρόεδρος του σώματος και διάδοχος του Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο Νταβίντ Σασόλι, που επικράτησε την Τετάρτη στους δύο γύρους της ψηφοφορίας που έγιναν στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Σασόλι θα υπηρετήσει για δύο με δυόμισι χρόνια – το ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου – κι έπειτα θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το υπόλοιπο της θητείας.

Ο Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έλαβε 160 ψήφους, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων έλαβε 119 ψήφους.

Ο Σασόλι, 63 ετών, εξελέγη κατά την πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Σασόλι, πρώην δημοσιογράφος από την Φλωρεντία, είναι ευρωβουλευτής από το 2009.

Υπενθυμίζεται πως για τις υπόλοιπες θέσεις, οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα νυν υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Η υποψηφιότητά της ωστόσο προκαλεί νέο ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Λόγω μάλιστα της διαφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Γερμανία επέλεξε χθες την «αποχή» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μολονότι όλες οι άλλες χώρες συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ.

Η υποψηφιότητά της πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 15 Ιουλίου. Η φον ντερ Λάιεν πρόκειται να επισκεφθεί τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη για να συζητήσει την υποψηφιότητά της. Εάν η υποψηφιότητά της απορριφθεί, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν ένα μήνα για να προτείνουν έναν αντικαταστάτη.

Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότειναν τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ. Για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μοιραστεί μεταξύ της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και αυτής του Λαϊκού Κόμματος, με τα πρώτα 2,5 χρόνια να δοθούν στους Σοσιαλιστές και τα επόμενα 2,5 στο ΕΛΚ.

Αν σου άρεσε κάνε