Ερντογάν: Μας κλέβουν οι ΗΠΑ αν δεν μας δώσουν τα F-35 που αγοράσαμε

Ερντογάν: Μας κλέβουν οι ΗΠΑ αν δεν μας δώσουν τα F-35 που αγοράσαμε

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:25 Δημιουργία 04/07/19, 10:19

Τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 τα οποία έχουν αγοραστεί θα ισοδυναμεί με «κλοπή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα λεγόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κίνα σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και θα εξαιρέσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αν ο ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος αγοράσει τελικά τους S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, ενώ Τούρκοι πιλότοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.

«Έχουμε κάνει συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια μέρη στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιρέσουν τελικά την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επιβάλουν κυρώσεις στον ΝΑΤΟϊκό τους σύμμαχο, θα πρόκειται ίσως για τη συμαντικότερη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αν σου άρεσε κάνε