Τριμερής Τουρκίας - Ιράν - Ρωσίας για την διαμάχη στη Συρία

Τριμερής Τουρκίας - Ιράν - Ρωσίας για την διαμάχη στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:12 Δημιουργία 05/07/19, 09:55

Νέα συνάντηση μεταξύ των Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ρουχάνι προγραμματίστηκε για τον Αύγουστο με ατζέντα την αποκλιμάκωση του πολέμου στην Συρία.

Η σύνοδος θα γίνει στο έδαφος της Τουρκίας τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν χθες Πέμπτη. Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα η ακριβής ημερομηνία.

Οι τρεις χώρες έχουν οργανώσει αρκετές παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν, οι οποίες συνήθως δεν οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ο Καλίν συμπλήρωσε ότι «σε δύο μήνες» θα γίνει άλλη μια σύνοδος, αυτή τη φορά τετραμερής, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να γίνει η σύνοδος αυτή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στα τέλη του Ιουνίου, ανέφερε ο Καλίν, σύμφωνα με το Ανατολή.

Μια πρώτη σύνοδος με αυτή τη σύνθεση για τη Συρία έγινε τον Οκτώβριο του 2018, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τον σκοπό αυτό· η νέα σύνοδος αναμένεται επίσης να γίνει εκεί, κατά την ίδια πηγή.

Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ο οικοδεσπότης μιας τριμερούς συνόδου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί, στην οποία συζητήθηκε η αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την κρίση στη Συρία.

Η Ρωσία, που όπως και το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε μεσολαβήσει μαζί με την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών που πολεμούν εναντίον του συριακού καθεστώτος, για να κλειστεί μια συμφωνία αποκλιμάκωσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την τουρκική επικράτεια, και να αποτραπεί η έναρξη μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην περιοχή αυτή, που θα μπορούσε να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες στην άλλη πλευρά, στο τουρκικό έδαφος.

Αλλά η συμφωνία αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, αφού οι τζιχαντιστές δεν την τήρησαν, και από τα τέλη Απριλίου, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ, το έσχατο μεγάλο οχυρό των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Αν σου άρεσε κάνε