Δρομολογούν μοντέλο «Μονακό» στα Κατεχόμενα οι Τούρκοι

Δρομολογούν μοντέλο «Μονακό» στα Κατεχόμενα οι Τούρκοι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:55 Δημιουργία 08/07/19, 14:43

Στα σχέδια της Άγκυρας είναι η εφαρμογή ενός νέου πλαισίου συνεργασίας με το ψευδοκράτος της Κύπρου, στα πρότυπα του μοντέλου «Μονακό», όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου», η Τουρκία στηριζόμενη στο μοντέλο συνεργασίας που εφαρμόζουν η Γαλλία και το Μονακό δρομολογεί μια νέα φόρμουλα διακυβέρνησης-ελέγχου των Κατεχομένων.

Το νέο μοντέλο συνεργασίας

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο μοντέλο, ο έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας των Κατεχομένων αναμένεται σταδιακά να περάσει στα χέρια της Άγκυρας. Η τ/κ πλευρά θα διατηρήσει την αυτονομία της στα άλλα πεδία διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία φιλοκυβερνητικά, τουρκικά δημοσιεύματα το πρώτο βήμα για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες, όταν στο τουρκικό Προεδρικό δημιουργήθηκε ένα νέο γραφείο, το οποίο από τώρα και στο εξής θα είναι υπεύθυνο για θέματα της Κύπρου.

Τον έλεγχο του νέου γραφείου θα αναλάβει είτε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας είτε ένας άλλος στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντίκτυπος και η χρονική συγκυρία

Η νέα υπηρεσία του τουρκικού Προεδρικού θα έχει εστιασμένη την προσοχή της πρωτίστως στο οικονομικό πρωτόκολλο που επιβάλλει η Τουρκία στην τ/κ πλευρά εδώ και δέκα χρόνια.

Η σύσταση της νέας υπηρεσίας ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι βρέθηκε στα Κατεχόμενα για να εστιάσει στις μελλοντικές επενδύσεις και στα νέα οικονομικά σχέδια.

Τα τουρκικά μέσα προβάλλουν τη νέα "καινοτομία" του τουρκικού Προεδρικού στο Κυπριακό ως απάντηση της Άγκυρας στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό. Επίσης, κάνουν αναφορά στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την αλλαγή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε