Η Vroon «αδειάζει» τους Τούρκους και δεν ακολουθεί το Yavuz σε κυπριακά ύδατα

Η Vroon «αδειάζει» τους Τούρκους και δεν ακολουθεί το Yavuz σε κυπριακά ύδατα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:44 Δημιουργία 09/07/19, 10:02

Μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη για την πορεία των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται την Τρίτη από την περιοχή, καθώς η ολλανδική εταιρεία Vroon Offshore Services, ιδιοκτήτρια των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE, ανακοίνωσε πως τα σκάφη της δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του γεωτρύπανου Yavuz σε σε κυπριακά ύδατα.

Όπως μεταφέρει ο «Φιλελεύθερος», πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του Yavuz στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1), στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των Κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πλοία της «Vroon Offshore Services» βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το σκάφος από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα, τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την ΕΕ. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της Ένωσης και κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε επίσης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, σημειώνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Αν σου άρεσε κάνε