«Σήμα» φον ντερ Λάιεν για ακύρωση του Brexit

«Σήμα» φον ντερ Λάιεν για ακύρωση του Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:07 Δημιουργία 10/07/19, 13:43

Αναφορά για ενδεχόμενη αντιστροφή του Brexit και για παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την Τετάρτη η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος μιλώντας σε εκδήλωση των κοινοβουλευτικών ευρωομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφασίσει το τι ακριβώς θέλει να κάνει με το Brexit. Εγώ ακόμα ελπίζω πως θα παραμείνει στην ΕΕ».

Ακόμα, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως το Brexit δεν είναι το τέλος κάποιας διαδικασίας, αλλά η αρχή για τις μελλοντικές μας σχέσεις με το ΗΒ».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε σήμερα μία ημέρα μαραθώνιων συναντήσεων για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο υπέρ του διορισμού της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσωπο του περιβάλλοντος της Αγγελα Μέρκελ και προερχόμενη από την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ορίσθηκε υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν στις 2 Ιουλίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης μετά την ολοκλήρωση μαραθώνιων διαπραγματεύσεων κορυφής.

Για να εκλεγεί , η σημερινή υπουργός Αμυνας της Γερμανίας πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 374 ψήφους (και όχι πλέον 376, αφού απουσιάζουν οι τρεις καταλανοί ευρωβουλευτές).

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των τριών μεγάλων ομάδων του κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (182 ευρωβουλευτές), των σοσιαλιστών (154) και των φιλελεύθερων (108).

Ομως αυτός ο αριθμός των ψήφων δεν θεωρείται δεδομένος στο στάδιο αυτό, αφού οι ευρωβουλευτές εμφανίζονται οργισμένοι από τις επιλογές των μελών του Συμβουλίου, που αγνόησαν το σύστημα των spitzenkandidaten των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρωί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τις συνομιλίες, κεκλεισμένων των θυρών, με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούν την υποψηφιότητά της «παράνομη» και την ίδια «ακατάλληλη» για το πόστο.

Στην συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις της ομάδας των φιλελευθέρων στους οποίους εντάχθηκαν οι μακρονικοί ευρωβουλευτές. Στην συνέχεια, επρόκειτο να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων. Οι δύο συναντήσεις αυτές δεν ήταν κεκλεισμένων των θυρών και επρόκειτο να μεταδοθούν μέσω του Ιντερνετ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, καθώς και με όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποψηφιότητά της έχει ορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προτιμήσει να την αναβάλει για τον Σεπτέμβριο, αν θεωρήσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταπείσει τους επιφυλακτικούς.

Αν σου άρεσε κάνε