ΕΕ: «Πιστολιά στον αέρα» τα περί κυρώσεων στην Τουρκία

ΕΕ: «Πιστολιά στον αέρα» τα περί κυρώσεων στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:28 Δημιουργία 11/07/19, 11:52

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ φαίνεται πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης για τα μέτρα που θα πάρει η ΕΕ τις επόμενες μέρες, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η ΕΕ θα αρκεστεί στο να αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει.

Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την Συνολική Συμφωνία Αερομεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστεί το 2020 η προενταξιακή βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητές της στην Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια που συνδέονται με κρατικές εγγυήσεις», συνεχίζει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε εξάλλου στο Reuters: «Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Αν σου άρεσε κάνε