Επίσημα στην Τουρκία οι ρωσικοί S-400

Επίσημα στην Τουρκία οι ρωσικοί S-400

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:06 Δημιουργία 12/07/19, 10:56

Ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τη «στροφή» του Ταγίπ Ερντογάν προς τη Ρωσία ρίχνει την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που γνωστοποίησε πως από σήμερα έχει ξεκινήσει η παράδοση μέρους του πυραυλικού συστήματος από τη Μόσχα προς την Άγκυρα.

Σε σχετική ανακοίνωση των συνεργατών του υπουργού Χουλουσί Ακάρ, αναφέρεται πως «η πρώτη παρτίδα με τα εξαρτήματα των S-400 έχουν φτάσει την αεροπορική βάση του Μιουρτέντ στην Άγκυρα».

Μετά από τη εν λόγω ανακοίνωση, που είναι η πρώτη της τουρκικής κυβέρνησης που επιβεβαιώνει την παράδοση των ρωσικών S-400 στη γειτονική μας χώρας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν απειλήσει την Τουρκία με σειρά σημαντικών κυρώσεων εάν προχωρήσει με την αγορά του πυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία.

Όπως μεταφέρουν οι Financial Times, με βάση τα παραπάνω οι ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποκλείσουν την Τουρκία από το επόμενο πρόγραμμα εξοπλιστικών αεροσκαφών F-35. «Η Άγκυρα είναι επίσης αντιμέτωπη με σειρά κυρώσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμα περισσότερο την εύθραυστη τουρκική οικονομία» τονίζουν οι FT.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milli Gazete, η πρώτη συστοιχία των S-400 θα τοποθετηθεί προς τα σύνορα Τουρκίας με Συρία και ειδικότερα στην περιοχή της Σανλιούφα, που απέχει 910 χλμ από τα συριακά σύνορα, ως ένα μέσο περαιτέρω πίεσης στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Αν σου άρεσε κάνε