Κλείνει το μεγαλύτερο ορυχείο του κόσμου

Κλείνει το μεγαλύτερο ορυχείο του κόσμου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:30 Δημιουργία 12/07/19, 16:09

Κλείνει το μεγαλύτερο ορυχείο διαμαντιών του κόσμου, ιδιαίτερα γνωστό για τα ροζ και κόκκινα πετράδια που βγάζει κάθε χρόνο, καθώς στα τέλη του 2020 εξαντλείται το εμπορικά αξιοποιήσιμο απόθεμα λίθων.

To ορυχείο Argyle του Ομίλου Rio Tinto στη Δυτική Αυστραλία ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι RBC Capital Markets και Panmure Gordon είναι μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών και των τραπεζών, που προβλέπουν ότι το κλείσιμο του ορυχείου θα μπορούσε να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές, οι οποίες κινούνται καθοδικά από το 2011, σύμφωνα με το PolishedPrices.com.

Η παραγωγή στο Argyle, περίπου 2.600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη Περθ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη της επόμενης χρονιάς, αφότου τελικά εξαντληθεί το εμπορικά αξιοποιήσιμο απόθεμα λίθων, σημείωσε ο Arnaud Soirat, επικεφαλής της Ρίο στον τομέα των διαμαντιών και του χακού.

«Στα τέλη του 2020 θα σταματήσουμε τις δραστηριότητες και θα ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του χώρου», πρόσθεσε.

Από το Argyle προέρχεται το 90% των πολύτιμων ροζ διαμαντιών του κόσμου. Ο οίκος Sotheby’s πούλησε σε δημοπρασία ένα ροζ διαμάντι 59,6 καρατίων έναντι $71 εκατ. τον Απρίλιο του 2017, ποσό-ρεκόρ για οποιοδήποτε λίθο. Αν και προκαλούν την μεγαλύτερη προσοχή, οι ροζ λίθοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,01% της συνολικής παραγωγής του Argyle.

Το κλείσιμο του ορυχείου Argyle θα αφαιρέσει περίπου το 75% από την παραγωγή του Rio, ωστόσο η επίπτωση στα κέρδη του δεν θα είναι σημαντική. Τα διαμάντια δίνουν περίπου το 2% των κερδών, ενώ το σιδηρομετάλλευμα – που είναι το κορυφαίο εμπόρευμα της εταιρείας – αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60%.

Αν σου άρεσε κάνε