Και πάλι στις κάλπες η Ισπανία;

Και πάλι στις κάλπες η Ισπανία;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:47 Δημιουργία 15/07/19, 15:41

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Ποδέμος, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέλιξη που «ανοίγει» το δρόμο για νέα προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν οι Financial Times.

«Το σοσιαλιστικό κόμμα έχει κάνει πέντε διαφορετικές προτάσεις» και ο επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τις έχει απορρίψει όλες, δήλωσε ο Σάντσεθ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Στις εκλογές του Απριλίου, οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 123 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών, 37 περισσότερες από τις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2016. Οι Σοσιαλιστές έγιναν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αλλά αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε συνομιλίες για συνασπισμό για να έχουν πλειοψηφία και να γίνει πρωθυπουργός ξανά ο Σάντσεθ.

Με 42 έδρες στη νέα Βουλή –καταγράφοντας απώλειες 25 εδρών- οι Ποδέμος αναμένονταν να παίξουν κεντρικό υποστηρικτικό ρόλο στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το κόμμα του Ιγκλέσιας ζήτησε υπουργικές θέσεις, μία παραχώρηση που ο Σάντσεθ δεν ήθελε να κάνει, κυρίως επειδή άλλα κόμματα που χρειάζονται οι Σοσιαλιστές, αρνούνται να δώσουν στήριξη σε μία κυβέρνηση με τους Ποδέμος.

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα δοκιμάσει την υποστήριξη που έχει στις 23 Ιουλίου, όταν το ισπανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την υποψηφιότητά του. Για να γίνει αποδεκτός ως πρωθυπουργός στην πρώτη ψηφοφορία, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί υποστήριξη από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών – τουλάχιστον 176, το οποίο δεν είναι μάλλον πιθανό.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, απλώς χρειάζεται περισσότερες θετικές ψήφους από αρνητικές, κάτι που θα ήταν πιθανό με τις θετικές ψήφους των Ποδέμος και κάποιες από τα περιφερειακά εθνικιστικά ή αυτονομιστικά κόμματα ή την απίθανη αποχή οποιουδήποτε από τα δύο βασικά δεξιά κόμματα.

Εάν ο Σάντσεθ δεν πάρει αρκετές ψήφους για νέα θητεία ως πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση (ή ο ίδιος) δεν έχει πλειοψηφία μέσα σε 60 μέρες, η Ισπανία θα αναγκαστεί να προσφύγει ξανά στις κάλπες.

Αν σου άρεσε κάνε