Επίσημα εποχή φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν

Επίσημα εποχή φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:08 Δημιουργία 16/07/19, 20:38

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι από το βράδυ της Τρίτης η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, λαμβάνοντας 383 ψήφους στη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ούσα από σήμερα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά της φον ντερ Λάιεν ψήφισαν 327 ευρωβουλευτές, απείχαν 22 και μια ψήφος ήταν άκυρη.

Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος.

Σημειώνεται πως η νέα πρόεδρος της Κομισιόν πήρε τις περισσότερες αρνητικές ψήφους σε σχετική ψηφοφορία από το 1994.

Η φον ντερ Λάιεν θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου.

Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου

Το βιογραφικό της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και Ευρωπαίος Επίτροπος. Στο Βέλγιο έζησε έως τα 13 της.

Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, όπου διετέλεσε πρωθυπουργός ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990.

Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μούνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία) αλλά και στο London School od Economics.

Στο υπουργείο Άμυνας – η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση - διορίστηκε το 2013, και παρέμεινε στην τρίτη και στην τέταρτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Το πολιτικό της ντεμπούτο έκανε το 1990, οπότε εντάχθηκε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), ενώ ενεργό ρόλο απέκτησε το 2001 στο Αννόβερο.

Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ενώ από το 2005 έως το 2009 υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 έως το 2013 υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αν σου άρεσε κάνε