Νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ, με κατάσχεση τάνκερ από το Ιράν

Νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ, με κατάσχεση τάνκερ από το Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:45 Δημιουργία 18/07/19, 14:37

TAGS

Καινούργιο γύρο εντάσεων στην «εύφλεκτη» περιοχή της Μέσης Ανατολής φέρνει η σημερινή γνωστοποίηση κατάσχεσης ενός τάνκερ και του 12μελούς πληρώματος από το Ιράν, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτου σώματος των Ειδικών Δυνάμεων της Τεχεράνης), πρόκειται για το ίδιο πλοίο το οποίο ρυμούλκησαν πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, την Κυριακή, αφότου εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης φορτίων πετρελαίου, το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στο Στενό του Χορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Η ένταση στο Στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνεται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή.

Το Ιράν από την πλευρά του έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην κατάσχεση πλοίου του από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «πειρατεία». Το Γιβραλτάρ και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το τάνκερ επρόκειτο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε