Μυστικές επαφές Ευρωπαίων με Τζόνσον για να αποφευχθεί το άτακτο Brexit

Μυστικές επαφές Ευρωπαίων με Τζόνσον για να αποφευχθεί το άτακτο Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:59 Δημιουργία 21/07/19, 10:53

Μυστικές επαφές με την ομάδα του Μπόρις Τζόνσον είχαν οι κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί ένα σχέδιο, προκειμένου να αποφευχθεί το δυνητικά καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Sunday Times.

Ιρλανδοί πολιτικοί και διπλωμάτες διεξήγαγαν συνομιλίες με δύο από τους συμμάχους του Τζόνσον στη βρετανική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, κατά το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης των Τάιμς. Γερμανοί και Γάλλοι πολιτικοί, καθώς και αντιπρόσωποι της ολλανδικής και της βελγικής κυβέρνησης, επίσης αποκατέστησαν επαφές με την ομάδα του Τζόνσον και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναζητηθεί συμβιβαστική συμφωνία, κατά την ίδια πηγή.

Σε απόσπασμα άρθρου του στην ίδια εφημερίδα που προδημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, ο Σάιμον Κόβενι, διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να επιδιώξει συμβιβασμό.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει διαμηνύσει ότι είναι αποφασισμένος η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου το αργότερο, με ή χωρίς συμφωνία· ο Κόβενι πάντως τονίζει στο άρθρο του στους Σάντεϊ Τάιμς πως το Δουβλίνο θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε το Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας.

"Αν η Βρετανία αποφάσιζε να φύγει χωρίς συμφωνία θα έκανε τεράστια ζημιά σε όλους μας", εξήγησε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας. "Το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τη βορειοϊρλανδική οικονομία", πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται γενικά ότι θα κερδίσει με άνεση τον αντίπαλό του, τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του κυβερνώντος κόμματος στην οποία κρίνεται ποιος θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι θα ανακοινωθεί μεθαύριο Τρίτη.

Η Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της πριν από δύο μήνες, αποδεχόμενη εντέλει ότι δεν θα κατάφερνε να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμφωνία που έκλεισε το Λονδίνο με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε