Ο Τραμπ επαναφέρει τη θανατική ποινή σε Ομοσπονδιακό επίπεδο

Ο Τραμπ επαναφέρει τη θανατική ποινή σε Ομοσπονδιακό επίπεδο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:23 Δημιουργία 25/07/19, 20:07

Την επαναφορά των εκτελέσεων θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έπειτα από 16 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως υιοθέτησε ένα νέο πρωτόκολλα θανατηφόρων φαρμάκων και θα προχωρήσει σε πέντε εκτελέσεις θανατοποινιτών που θα πραγματοποιηθούν σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην Ιντιάνα.

Θα αφορούν πέντε άτομα που έχουν καταδικαστεί «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματα του Κονγκρέσου και υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου – και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αλλά πολλές Πολιτείες την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της. Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες , ο τελευταίος εκ των οποίων το 2003.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια σπανίως επιβάλλουν θανατικές ποινές και περίπου 60 θανατοποινίτες βρίσκονται έγκλειστοι σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή (DPIC).

Ο Ντονάλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, εμφανίζεται υπερμάχος της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές ή για όσους σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.

Αν σου άρεσε κάνε