Τη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ κατά του Ιράν ζητούν οι ΗΠΑ

Τη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ κατά του Ιράν ζητούν οι ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:58 Δημιουργία 30/07/19, 15:33

Σε περαιτέρω δράση κατά του Ιράν καλεί της χώρες της Ευρώπης ο Ντόναλτ Τραμπ, την ώρα που μαίνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταφέρουν τα γερμανικά media την Τρίτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο κατέθεσε πρόταση σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία γα μια κοινή στρατιωτική αποστολή στο Στενό του Ορμούζ με στόχο την επίβλεψη των δράσεων της Τεχεράνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Zeit, η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει οριστικά στο αίτημα των Aμερικανών, με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ να δηλώνει πως «πρέπει να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα προτού καταλήξουμε σε μια απόφαση».

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Ντάβιντ Βάντεπουλ εμφανίστηκε νωρίτερα ανοιχτός στο ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής, επισημαίνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας για μια οικονομικά ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία», τόνισε ωστόσο ότι όσο δεν υπάρχει επίσημο αίτημα η συζήτηση είναι πρόωρη. Στο μεταξύ διατυπώθηκε σχετικό αίτημα των ΗΠΑ.

Από το SPD, ο μεταβατικός επικεφαλής της Κ.Ο. Ραλφ Μούτσενιχ δήλωσε στην SZ ότι ενδεχόμενη κοινή αποστολή Γερμανίας και ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Χθες ο διευθυντής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ τάχθηκε ευθέως υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας σε μια ευρωπαϊκή αποστολή προστασίας της διέλευσης των εμπορικών πλοίων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε μεταξύ άλλων και πιο δύσκολη για τον Bρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την προσπάθεια «δαιμονοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως άχρηστης».

Αν σου άρεσε κάνε