Αυστρία: Αντιδράσεις από ανάρτηση του ακροδεξιού κόμματος στο Facebook

Αυστρία: Αντιδράσεις από ανάρτηση του ακροδεξιού κόμματος στο Facebook

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 30/07/19, 22:42

Με σημερινή απόφασή της, η Αυστριακή Αρχή Μέσων Ενημέρωσης καταδικάζει ως "βαριά παράβαση" του νόμου κατά των διακρίσεων ένα βίντεο με ρατσιστικό περιεχόμενο που είχε αναρτήσει στο Facebook τον περασμένο Νοέμβριο το έως πρόσφατα συγκυβερνών στην Αυστρία ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Στο επίμαχο όσο και "εκ νέου απαράδεκτο", όπως χαρακτηρίζεται, βίντεο των Ελευθέρων, που είχε προκαλέσει σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό, εμφανιζόταν μία φιγούρα κόμικς με το όνομα "'Αλι" με μουστάκι και φέσι, που θέλει να χρησιμοποιήσει παράτυπα την κάρτα υγείας του εξαδέλφου του, του Μουσταφά, για "να του φτιάξουν τα δόντια", η προσπάθειά του όμως αποτυγχάνει, γιατί μελλοντικά η κάρτα θα έχει τη φωτογραφία του κατόχου της.

"Ατύχησες, 'Αλι, καθώς τώρα λέμε αντίο στην κατάχρηση των κοινωνικών παροχών", ήταν το σχόλιο του Κόμματος των Ελευθέρων στο τέλος του βίντεο, που περιλάμβανε και μία ανάλογη τοποθέτηση της προερχόμενης από αυτό το κόμμα, τότε υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Μπεάτε Χάρτινγκερ-Κλάιν.

Χρήση της φιγούρας του "'Αλι", επίσης με καθαρά ρατσιστικά στερεότυπα, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε κάνει και πριν από τρία χρόνια, όταν υπήρχε στην Αυστρία η συζήτηση για τις διπλές υπηκοότητες.

Στη σημερινή απόφαση της Αρχής επισημαίνεται πως το επίμαχο βίντεο παραβιάζει σαφώς το άρθρο 31 του σχετικού νόμου, στο οποίο καθορίζονται οι οδηγίες των οπτικοακουστικών επικοινωνιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση των διακρίσεων στη βάση του φύλου, της φυλής και της εθνικής προέλευσης, της εθνικότητας, του θρησκεύματος, της αναπηρίας, της ηλικίας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Την ανάρτηση στο Facebook του βίντεο με ρατσιστικά "κλισέ" από τον τότε κυβερνητικό εταίρο του, το Κόμμα των Ελευθέρων, είχε σχολιάσει ως "απαράδεκτη" ο τότε καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

"Απορρίπτω σαφώς το βίντεο, που εκτιμώ ως απαράδεκτο και θεωρώ σημαντικό ότι αφαιρέθηκε από το δίκτυο", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, σημειώνοντας πως αυτές τις θέσεις του γνώριζε ο τότε αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Από την πλευρά του, ο Στράχε, υποσχόμενος πως μελλοντικά θα υπάρχει ποιοτικός έλεγχος των παραγωγών και δεν θα μπορεί ο κάθε συνεργάτης του κόμματος να κατασκευάζει οτιδήποτε, είχε επισημάνει πως "δεν χάρηκε με αυτό το βίντεο".

Εξαιτίας αυτής της ανάρτησης το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερων τάσεων ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) είχε προχωρήσει σε μήνυση κατά του Κόμματος των Ελευθέρων για υποδαύλιση μίσους, ενώ μήνυση εναντίον των Ελευθέρων είχε κατατεθεί και από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης, Γκέραλντ Μπαστ.

Σε δήλωσή του, ο πρύτανης, επισημαίνοντας πως οι υποβαθμίσεις του ρατσιστικού βίντεο από το Κόμμα των Ελευθέρων είναι "ανεύθυνες, σαχλές και αφόρητες", είχε διαμηνύσει ότι "η υποβάθμιση της σημασίας της υποδαύλισης μίσους δεν μπορεί να γίνει με τίποτε αποδεκτή".

Η μήνυση, τόσο από πλευράς του κόμματος ΝΕΟΣ όσο και του πρύτανη Γκέραλντ Μπαστ, αφορούσε την ανάρτηση του βίντεο με "καθαρά ρατσιστικά στερεότυπα", σε συνάρτηση με την εξαγγελθείσα ,από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού, μίας επικείμενης αλλαγής στις ηλεκτρονικές κάρτες υγείας στις οποίες επρόκειτο να προστεθεί ηλεκτρονική φωτογραφία του κατόχου, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε έως σήμερα, λόγω και της διάλυσης του συνασπισμού πριν από δύο μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε