Η Γερμανία δεν αποκλείει στρατιωτική αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

Η Γερμανία δεν αποκλείει στρατιωτική αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:42 Δημιουργία 31/07/19, 16:00

Η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής προς τη Μέση Ανατολή για την επίβλεψη του Στενού του Ορμούζ μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, την ώρα που κορυφώνεται η ένταση μεταξύ των Αμερικανών και του Ιράν στην περιοχή.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η Γερμανία πιστεύει πως «η συνολική προσέγγιση της πολιτικής μας απέναντι στο Ιράν απέχει σημαντικά από την σημερινή προσέγγιση των ΗΠΑ», παρότι συμμεριζόμαστε τον ίδιο βασικό στόχο, την διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Η κ. Ντέμερ, η οποία επανέλαβε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να προκρίνει την οδό της διπλωματίας, διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί «άξιο εξέτασης» το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή και για αυτό βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και κυρίως με την Βρετανία και την Γαλλία.

«Στο NATO υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ότι αυτό που έκανε το Ιράν είναι πολύ επικίνδυνο, ότι συνιστά παράνομη παρέμβαση στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Έχουμε καταδικάσει από κοινού δριμύτατα την ιρανική συμπεριφορά. Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ είναι μεγάλης σημασίας για την σταθερότητα όλης της περιοχής. Καλούμε την Τεχεράνη με τον πλέον σαφή τρόπο να απελευθερώσει άμεσα το βρετανικό πλοίο», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι για τη Γερμανία «η προτεραιότητα βρίσκεται στις διπλωματικές προσπάθειες και στην αποκλιμάκωση».

Μας είναι σημαντικό «να συνεχίσουμε τον δρόμο της διπλωματίας, να επιδιώξουμε τις συνομιλίες και με το Ιράν με κάθε σαφήνεια, να πετύχουμε μια αποκλιμάκωση και να εργαστούμε προς την συνέχιση της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Μια συμμετοχή σε μια αποστολή υπό τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δυσκολέψει αυτή την πρόθεση, παρότι τον συγκεκριμένο στόχο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τον συμμεριζόμαστε», συνέχισε η κυρία Ντέμερ.

Αν σου άρεσε κάνε