Το χαβά τους οι Τούρκοι με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το χαβά τους οι Τούρκοι με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:47 Δημιουργία 06/08/19, 14:42

Σταθερά προκλητικά για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και στις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επιμένει η Τουρκία και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, με το γεωτρύπανο Yavuz να εργάζεται ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, η ενέργεια συμπίπτει με την σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στα Κατεχόμενα και εκτιμά ότι η νέα γεώτρηση από το Yavuz πραγματοποιείται για να στείλει μήνυμα της Άγκυρας σε όλον τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, το γεωτρύπανο «Πορθητής» προχώρησε αρκετά στις εργασίες του δυτικά του Ακάμα και θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητας για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς έχει πλέον φθάσει στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη Sabah, το ερευνητικό σεισμογραφικό Oruc Reis θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει το γνωστό σε όλους Μπαρμπαρός στις σεισμικές του έρευνες.

Ακάθεκτος ο Ερντογάν

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σήμερα πως η σταθερότητα της Κύπρου είναι δυνατή μόνο με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της Τ/Κ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- που συντελείται στην ανατολική Μεσόγειο, στο όνομα των γεωτρήσεων.

«Η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική. Η σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Σε αυτή την περιοχή δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ που γίνονται στο όνομα των γεωτρήσεων. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Αν σου άρεσε κάνε