Διπλωματική και εμπορική «φωτιά» στις σχέσεις Πακιστάν - Ινδίας

Διπλωματική και εμπορική «φωτιά» στις σχέσεις Πακιστάν - Ινδίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:51 Δημιουργία 07/08/19, 16:30

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας με «φόντο» το ειδικό καθεστώς αυτοδιάθεσης της διαφιλονικούμενης με το Πακιστάν περιοχής του Κασμίρ.

Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη πως προχωρά στην υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ινδία, ενώ «παγώνει» και το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η απόφαση για ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, 5 Αυγούστου, από τον υπουργό Εσωτερικών, Αμίτ Σαχ, υπό τις αποδοκιμασίες της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, και στον νέο νόμο για την Αναδιοργάνωση των Τζάμου και Κασμίρ, που προτείνει τη διαίρεση της περιοχής σε δύο τμήματα υπό την άμεση διοίκηση του Νέου Δελχί, με στόχο τη μετατροπή τους σε "περιοχές της ένωσης", που θα τα εντάσσει στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής διοίκησης.

Η κατάργηση του άρθρου 370 του Συντάγματος, που χορηγούσε στην περιοχή για πάνω από 70 χρόνια ένα ειδικό καθεστώς διοίκησης, αποτελούσε μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του εθνικιστικού κόμματος BJP του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, που σάρωσε στις εκλογές του Μαΐου 2019.

Αν σου άρεσε κάνε