Σε τριμερή με τον γ.γ. του ΟΗΕ συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί

Σε τριμερή με τον γ.γ. του ΟΗΕ συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:41 Δημιουργία 09/08/19, 14:32

Σε εκ νέου κάθοδο της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες και την ΕΕ ως παρατηρητή, συμφώνησαν οι κκ. Ανταστασιάδης-Ακιντζί κατά τη σημερινή συνάντησή τους, στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων.

Το ραντεβού των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε πεντέμισι σχεδόν μήνες, μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί και του Προέδρου Αναστασιάδη, οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες με την Τζέιν Χολ Λουτ και να οριστικοποιήσουν του όρους αναφοράς, που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Όπως σημειώνεται, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να εκφράσουν την ετοιμότητά τους για μια Τριμερή Διάσκεψη με τον γ.γ. του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενά τους σχέδια.

Ταυτόχρονα, καλωσόρισαν την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένου της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

«Οι δύο ηγέτες», καταλήγει η ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για να εντείνουν τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής, με αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων και να συζητήσουν περισσότερα ΜΟΕ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».

Αν σου άρεσε κάνε