Εκλογές στην Ιταλία πάση θυσία θέλει ο Σαλβίνι

Εκλογές στην Ιταλία πάση θυσία θέλει ο Σαλβίνι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:54 Δημιουργία 12/08/19, 08:37

«Φωτιά» πήρα το πολιτικό προσκήνιο στην Ιταλία εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου, καθώς σήμερα αναμένεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε από τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας και σημερινό υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, που ζητά άμεσα την προσφυή στις κάλπες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι αντιδρά με ένταση στα σενάρια περί του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 από τη Ρώμη.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Messagero τη Δευτέρα, ο Σαλβίνι θα προχωρήσει στην απόσυρση των υπουργών του κόμματος του από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί τον ορισμό σχήματος τεχνοκρατών.

Νέο κόμμα από τον Ρέντσι;

Εξάλλου και εν αναμονή του χρόνου των εκλογών, ο πρώτην πρωθυπουργός και στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ματέο Ρέντσι, ετοιμάζεται για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με την ονομασία «Κοινωνική Δράση» στα δεξιά της παράταξης που είχε κάποτε ηγηθεί.

Ο ίδιος ο Ρέντσι έχει τεθεί κατά της διεξαγωγής εκλογών: «το να πάμε αμέσως στις κάλπες είναι τρελό», δήλωσε ο Ρέντσι, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μίας κυβέρνησης «που θα αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ» και πρότεινε στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μείωση του αριθμού των βουλευτών-γερουσιαστών. Μάλιστα, ο Ρέντσι έχει απευθύνει κι έκκληση από χθες στον Ντι Μάγιο για συνεργασία πάνω σε αυτά τα σημεία, όμως η μόνη απάντηση που έχει λάβει είναι το ηχηρό «όχι σε συνεργασίες» από τον ηγέτη του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι, που βλέπει τον Ρέντσι έτοιμο να διασπάσει το κόμμα.

Ο πρώην σύμμαχος του Σαλβίνι και επικεφαλής του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν, πριν από την επιστροφή στις κάλπες, την προβλεπόμενη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών.

«Ας καταργήσουμε 345 έδρες (σ.σ.: αυτή τη στιγμή είναι 950, αριθμός ρεκόρ) και τους μισθούς τους» για να τους επανεπενδύσουμε «σε σχολεία, σε δρόμους, σε νοσοκομεία».

Ο ιδρυτής του M5S, ο Μπέπε Γκρίλο, βγήκε από τη σιωπή του για να υποστηρίξει τον Ντι Μάιο και να προτείνει «ένα δημοκρατικό μέτωπο» ικανό να εμποδίσει «τους βαρβάρους» να πάρουν την εξουσία.

Αν σου άρεσε κάνε