Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία με Navtex, ο Αναστασιάδης με πρόταση

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία με Navtex, ο Αναστασιάδης με πρόταση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:56 Δημιουργία 13/08/19, 12:48

Σε μια ακόμα... υπενθύμιση των απειλών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, το υπουργείο Άμυνας της Άγκυρας εξέδωσε την Τρίτη νέα παράτυπη Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως σημειώνουν τα κυπριακά media, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τις νέες απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τη Δευτέρα προς τη Λευκωσία, όπου τόνισε ότι η «να μην δοκιμάσει κανείς τη δύναμή μας», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση ετοιμότητας της Τουρκίας, αν προκύψει ξανά ανάγκη στην Κύπρο».

Οι κινήσεις Αναστασιάδη

Εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, αναμένεται να είναι έτοιμο το άτυπο έγγραφο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, το οποίο θα αποστείλει στον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Ο ίδιος έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να γίνει κατορθωτή η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, η αναμενόμενη άφιξη Λουτ και η συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα.

Αν σου άρεσε κάνε