Σκόπια: Βανδαλισμοί των νέων πινακίδων σε αγάλματα

Σκόπια: Βανδαλισμοί των νέων πινακίδων σε αγάλματα

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 16/08/19, 18:20

Πινακίδα όπου αναγράφεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας τοποθετήθηκε στο μεγάλο άγαλμα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο skai.gr, η πινακίδα φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Δεν έλειψαν όμως τα έκτροπα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η αναγνώριση της ελληνικότητας των εν λόγω ιστορικών προσώπων απορρέει από την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει ότι εντός έξι μηνών αφότου τεθεί σε ισχύ η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων και υποδομών στην επικράτειά της.

Εφόσον οποιαδήποτε υποδομή ή κτίσμα συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να προβεί «στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες» ώστε να διασφαλιστεί ο «σεβασμός στην [ελληνική πολιτισμική] κληρονομιά».

Αν σου άρεσε κάνε