Ο Τουσκ κουνάει το δάχτυλο στον Τζόνσον για το backstop

Ο Τουσκ κουνάει το δάχτυλο στον Τζόνσον για το backstop

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:56 Δημιουργία 20/08/19, 14:51

Αιχμές κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αφήνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσον αφορά το καυτό ζήτημα του backstop.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter, ο Τζόνσον στην επιστολή του δεν προτείνει «ρεαλιστικές εναλλακτικές» για το παραπάνω «μέτωπο».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, ο Τουσκ σημειώνει: «Το backstop είναι μία ασφάλεια για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός και αν βρεθεί μία εναλλακτική».

«Αυτοί που είναι κατά του backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές υποστηρίζουν στην ουσία τη νέα καθιέρωση συνόρων. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

Η επίμαχη επιστολή

Στην επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα -το αποκαλούμενο backstop- με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ΕΕ με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι. Προσθέτει δε ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να εξευρεθεί μια διευθέτηση και ότι αυτό αποτελεί την «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.

«Το ΗΒ και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι «εναλλακτικές διευθετήσεις» μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Κατά συνέπεια: προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσον το δυνατόν ευρύτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών», προστίθεται στην επιστολή.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το backstop είναι "μη βιώσιμο" επειδή είναι "αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με την εθνική κυριαρχία του ΗΒ", όμως ο ίδιος δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα. "Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα πράξει το ίδιο", σημειώνει.

Αν σου άρεσε κάνε